Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kontakta oss

Börja spara

Att det är viktigt att spara pengar har du säkert hört sedan barnsben. Men i vilken ände ska man egentligen börja? Här har vi samlat våra bästa tips på hur du kan tänka kring ditt sparande.

Tre snabba tips:

  • Det är bra om du kan spara 10 procent av din nettolön. Men kom ihåg att varje sparad krona är bättre än ingen alls.
  • Börja med att spara till en buffert, helst på minst två månadslöner. Då kan du bättre klara olika oförutsedda utgifter som kan dyka upp.
  • När du fått ihop en buffert kan du fortsätta med det långsiktiga sparandet – till pensionen, barnen eller olika mål.
Picto: lampa

Så mycket kan det bli

Här kan du räkna och få en uppskattning av hur mycket och hur länge du behöver spara för att få ihop ett visst belopp.

Spara till buffert

Plötsligt står du där med ett trasigt kylskåp eller en avbiten tand. Då är det viktigt att ha lite extra pengar på kontot. Helst ska du ha en buffert på två månadslöner, men kom ihåg att varje sparad krona är bättre än ingen alls. Med e-sparkonto är pengarna lättillgängliga. Du kan enkelt starta ett månadssparande till ditt konto.
E-sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin

Spara på längre sikt

När du sparar långsiktigt kan det vara klokt att placera pengarna i fonder med en lite högre andel aktier. Då ökar möjligheten till högre avkastning.

Spara till barn

Att månadsspara är ett enkelt sätt att komma igång med sparandet till ditt barn. Några hundralappar i månaden kan växa till ett stort belopp den dag ditt barn fyller 18 år. Du väljer själv om du vill spara i ditt eget eller i barnets namn.
Läs mer om barnspar
Spara i barnets eller ditt eget namn

Spara till pensionen

Om du bara har allmän pension och tjänstepension kommer din pension förmodligen att bli betydligt lägre än din tidigare lön. Vill du ha en högre pension behöver du alltså komplettera med ett eget sparande. Om du vill kan du själv räkna på hur mycket du kan behöva spara för att få det pensionärsliv du drömmer om.
Så mycket behöver du spara - räkna här

Fler tips:

  • Se till att du är med i a-kassan och att du har en inkomstförsäkring. Då har du ett bättre skydd om du skulle behöva klara dig utan lön en period.
  • Kom också ihåg att se över dina försäkringar, exempelvis hem-, sjuk- och olycksfallsförsäkring. Det är också en viktig del av din ekonomi.
  • Försök att se över ditt sparande regelbundet. Bra tillfällen är till exempel när du deklarerar, byter jobb eller får löneförhöjning.
Picto: lampa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.