Hoppa till huvudinnehåll

Ålems Sparbank utsatt för misstänkt förskingring

Efter varningssignaler i Ålems Sparbanks säkerhetssystem har en intern utredning visat att en bankanställd genomfört otillåtna transaktioner på bankkunders konton. En polisanmälan om grov förskingring har upprättats. Samtliga berörda kunder kommer att kontaktas av banken för att bokas in på fysiskt besök på bankkontoret. De kommer att ersättas för den ekonomiska skada de utsatts för.

 

Ålems Sparbank startade den interna utredningen i slutet av förra veckan och kontaktade då även polisen. Den anställde är avstängd från sin tjänst sedan händelsen uppdagades fredagen den 30 september.

 

Vid den fördjupade utredningen som inleddes under helgen 1-2 oktober framkom att det finns ytterligare otillåtna transaktioner längre bak i tiden som också adderats till utredningen och bedömningen är att det totalt rör sig om ett flertal miljoner kronor.

 

- Ålems Sparbank tar det som inträffat på mycket stort allvar och beklagar att detta drabbat ett antal av våra kunder. Vi fortsätter vår interna utredning och bistår polisen i deras utredning om grov förskingring. Under dagen kommer drabbade kunder att kontaktas av banken för att påbörja processen med återbetalningar, säger Niclas Petersson, VD för Ålems Sparbank.

 

Banken misstänker att den nu avstängde personen utfört otillåtna transaktioner på ett 40-tal kunders konton. Revisionsfirman KPMG bistår i utredningen, som är komplicerad och beroende av den pågående polisutredningen.

 

För mer information
Niclas Petersson
VD, Ålems Sparbank
E-post: niclas.petersson@alemssparbank.se

 

Ålems Sparbank är en självständig bank som verkat i bygden sedan 1854. Vår vision är att fungera som en viktig drivkraft för utvecklingen inom verksamhetsområdet genom att vara det naturliga och självklara bankalternativet för alla kundgrupper.
Verksamheten omfattar idag 36 anställda med en affärsvolym på närmare11 miljarder kronor.
 

Vi vill påminna om att banken aldrig kontaktar någon och ber om inloggning, identifiering eller andra personliga uppgifter.

 

  • Lämna aldrig från dig bankkort eller dosa.
  • Lämna aldrig ut koder för inloggning/signering i internetbanken eller appen (mobilbanken).
  • Lämna aldrig ut kortnummer eller annan personlig information.