Fasträntekonto
- Bind pengarna från tre månader upp till fem år
- Fast ränta under bindningstiden
- Minsta sparbelopp: 5 000 kr
Fasträntekontot är ett bundet sparande med fast ränta som omfattas av den statliga insättningsgarantin. Vilken ränta du får beror på hur länge du väljer att binda dina pengar. Om du tar ut pengarna i förtid tillkommer en avgift.
Fasträntekonto – mer information
Pris
Aktuell ränta
Räntan beror på bindningstid – aktuella räntor Fasträntekonto
Bindningstid
3 mån - 5 år
Vid uttag i förtid tillkommer en avgift.
Minsta insättning
5 000 kronor
På Ålems Sparbank erbjuder vi individuellt anpassade räntesatser utifrån din situation, för att ge dig det bästa erbjudandet. Vänligen kontakta oss så går vi igenom dina behov tillsammans.
Såhär räknar du ut ränteutbetalning före skatt för Fasträntekonto:
Årsränta * (Antalet dagar¹/360) * Insatt belopp = Din utbetalning före skatt
Räkneexempel:
Du sätter den 1 Juni in 100 000 på ett Fasträntekonto med en ränta på 3,30%.
Observera att detta inte är vår aktuella räntesats utan bara ett exempel.
Vid 3 mån bindningstid:
3.30%* (92¹/360)*100 000kr = 843 kronor före skatt
Vid 2 års bindningstid:
3.30%* (731¹/360)*100 000kr = 6700.83 kronor före skatt
(1) Antalet faktiska dagar under bindningstiden.
Räntan på Fasträntekonto beräknas utifrån det faktiska antalet kalenderdagar delat med 360. Räntan på Fasträntekonto beräknas också utifrån att hela räntan betalas ut på slutförfallodagen.
Årseffektiv ränta är ett vanligt sätt att beräkna räntan för att få jämförbarhet mellan olika sätt att beräkna räntan. Antalet räntedagar är alltid 360 dagar dividerat med 360 för varje helt år. Om kontot förlängs räknas den årseffektiva räntan om, som om räntan årligen betalas ut och att man därigenom kan få en ränta på ränta-effekt.
Ja, 30 procent i preliminär skatt dras på räntan i samband med att den betalas ut. Om den utbetalda räntan understiger 100 kronor dras ingen skatt.
Om du behöver ta ut pengarna innan slutförfallodagen tillkommer en avgift som kallas ränteskillnadsersättning. Denna beräknas på den marknadsränta som gäller på avslutsdagen fram till slutförfallodagen. Ränteskillnadsersättningen tas i första hand ut från upplupen ränta, men om den inte räcker tas resterande belopp ut ifrån kapitalet.
Ja du kan öppna ett Fasträntekonto till företaget.
Ja. När det är 30 dagar kvar till förfallodagen får du ett meddelande i din internetbank och i appen om att du kan förlänga ditt fasträntekonto. Du behöver göra det senast före klockan 20:00 dagen innan fasträntekontot löper ut. Du kan göra det själv digitalt i din internetbank och i appen.
Om du inte förnyar fasträntekontot så kommer pengarna att betalas ut till det avkastningskonto som du valde när du öppnade fasträntekontot.
När ditt fasträntekonto förfaller så överförs pengarna till det konto som du valde när du startade fasträntekontot. Du kan se vilket konto du har valt under kontodetaljer (i din internetbank och app).
På förfallodagen överförs pengarna automatiskt, tillsammans med din sparränta, från fasträntekontot till ditt valda konto. Detta sker om du inte valt att förnya ditt fasträntekonto. Om förfallodagen inträffar på en helgdag, blir det i stället nästkommande bankdag som blir förfallodagen.
Om du vill att en annan person ska ha tillgång till kontot, det vill säga ha en medkontohavare, så behöver du öppna fasträntekontot via ett kontor.
När ett fasträntekonto har flera kontohavare så går det inte att förlänga när förfallodagen närmar sig. Vill du och din medkontohavare fortsätta ha pengarna på ett fasträntekonto, behöver ni öppna ett helt nytt konto.
På förfallodagen ser det ut som om det är ett minusbelopp på kontot. Dagen därpå är det korrigerat och sparräntan samt pengarna som fanns på fasträntekontot finns nu på det andra kontot.