Meny
Våra tjänster

Bli inte lurad

Har du blivit lurad på pengar eller något annat värdefullt? Eller har du kanske en kompis som blivit det? Tyvärr är det vanligt och bedragarna är vassa. Men du kan bli ännu vassare! Ju mer du lär dig, desto mindre är risken att råka illa ut.

Ligg steget före bedragarna!

Penningmålvakt? Nej tack!

  • Fått förslag om att tjäna snabba pengar? Var försiktig. Det finns ofta en dold agenda och du kan råka riktigt illa ut.
  • Undvik att ta emot pengar från någon som sedan ber dig skicka vidare dem, via Swish eller genom överföring. Ta inte heller ut kontanter eller köp något åt någon du inte känner.
  • Dina konton är bara dina och du är ansvarig för vad som händer på dem. Använd dem bara för din egen privatekonomi.

Så funkar det

Unga används allt oftare av kriminella för att tvätta pengar från brottslighet. Du kan luras, lockas eller tvingas att ta ut eller föra över pengar via dina bankkonton. Du blir då en penningmålvakt – även om du inte visste att pengarna kommer från brott! 

Du - och även dina föräldrar eller vårdnadshavare – kan behöva betala tillbaka hela beloppet som bedrägeriet gäller. Även om din egen del bara gällde en mindre summa! Och risken är stor att du senare även rekryteras till grov kriminell verksamhet.

Young adult waiting at the train station
För bra för att vara sant?

Gamer? Se upp för superdeals!

Är du en gamer som älskar olika typer av spel? Kanske Roblox, Minecraft eller Fortnite? Härligt! Tyvärr är gaming även intressant för bedragare. De vill manipulera dig för att komma åt värdefulla uppgifter och därmed lura dig på pengar. Det kan vara åtråvärda skins, kortuppgifter eller annat som bedragarna vill åt.

Var försiktig om det dyker upp superdeals i spel, appar eller på sajter. De kan vara fejk! Och var på din vakt om någon köpa något värdefullt som du har i spelet. Eller om du får ett meddelande - till exempel i Discord - av någon som vill sälja något, gratis skins eller obegränsat med Robux. 

Låter dealen för bra för att vara sann, så är den nog det!

"Jag tappade min legitimation. Det kom hem fakturor om att jag skulle betala. Att jag hade köpt 8 iPhones liksom. Nej, det har jag inte gjort. Jag fick göra en polisanmälan.

5 snabba tips!

  1. Se upp för datavirus och spionprogram

    Tänk till innan du laddar ner något, klickar på länkar eller öppnar filer. Du kan få skadlig programvara som förstör innehållet eller ett spionprogram som ger bedragare tillgång till dina inloggnings- och kontouppgifter. Prata med en vuxen innan du gör något.

  2. Frågar någon om pengar, konto- eller kortuppgifter?

    Berätta alltid för en vuxen om någon frågar om pengar, konto- eller kortuppgifter. Dina uppgifter är just dina.  Och fråga alltid innan du köper eller säljer något.

  3. Håll hårt i dina koder och lösenord

    Dela aldrig koder, lösenord eller kortuppgifter med andra – hur bra kompisar ni än är.

  4. Ditt BankID är bara ditt

    Låt ingen annan använda ditt BankID, och använd det inte själv på uppmaning av annan.
  5. För bra för att vara sant?

    Låter något för bra för att vara sant? Då är den troligen det. Tänk till - före!

Blivit lurad? Agera snabbt!

Ring och anmäl bedrägeri

Misstänker du att du blivit lurad? Blivit av med din mobil eller säkerhetsdosa? Eller har sett något konstigt uttag eller liknande på ditt kort? Hör av dig till oss direkt så hjälper vi dig!

Fler tips

Rapportera skumma sms till 7726

Fått ett skumt sms? Nu kan du enkelt rapportera dessa genom att vidarebefordra dem till 7726 - ett gemensamt nummer för alla svenska telekomoperatörer. Spara ner 7726  i mobilen redan nu!

Lär dig mer av Ekonomirookien

Vilka bedrägerier är vanligast? Och hur skyddar du dig? Podden Ekonomirookien får besök av Therese - en av Sveriges främsta experter inom bedrägerier. Häng med!

Phishing, vishing och smishing – vad är det?

Du tror att du pratar med en kompis eller ett företag. I stället blir du lurad av bedragare att göra något eller avslöja koder eller lösenord. Detta kallas för social manipulation. Läs och lär dig mer!

Ligg steget före bedragarna

Vill du lära dig mer?

Kolla in vår webbsida om bedrägerier och lär dig mer.