Banken i samarbete med Glada Hudik-teatern

Tillsammans med andra sparbanker ger vi 61 000 elever möjligheten att få se filmen "Det kunde varit vi" på bio. En dokumentär som bjuder på starka upplevelser och stora känslor, allt från tårar till skratt.

Foto: Björn Tjärnberg / Candamo Film

Filmen tar oss på en resa tillbaka i tiden då vi trodde på rasforskning. Från invigningen av rasbiologiska institutet i Uppsala 1922 till Vipeholmsanstaltens experiment på funktionsnedsatta.

Varför visar vi denna film?

– "Det kunde varit vi" bär på ett oerhört viktigt budskap som aldrig får glömmas bort och därför är det viktigt att hålla det kollektiva minnet levande. Ju fler vi är som minns och kan berätta om detta vidare för kommande generationer desto större är chansen att det inte händer igen, säger Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern.

Vi tycker att filmen bär på ett så starkt budskap som påminner om vad som kan hända om vi glömmer vikten av att vara medmänniskor.

Efter filmvisningen får elever och lärare ta del av arbetsmaterial från Glada Hudik-teatern som väcker diskussioner om inkludering och medmänsklighet.

Se filmens trailer nedan

Om glada Hudik-teatern

Glada Hudik-teatern har i uppgift att ge människor med intellektuell funktionsnedsättning förutsättningar att bli en naturlig del av samhället och ge dem verktyg att leva ett så innehållsrikt liv som möjligt.

Verksamheten möjliggör möten som inte skulle ha skett i vanliga fall, vilket gör att rädslor och fördomar övergår till förståelse och vänskap. 

Glada Hudik-teatern har sedan 1996 arbetat med att bryta normer, krossa fördomar, uppfylla drömmar och få människor att mötas. De ligger bland annat bakom biofilmerna Hur många lingon finns det i världen, Catwalk och Livet efter Catwalk.