Pension - så funkar den och så kan du påverkar den
Allmän pension, tjänstepension, premiepension – och eventuellt eget sparande. Så här funkar pensionssystemet och så kan du påverka hur stor den blir.
Visste du att du kan göra aktiva val för din tjänstepension genom olika fondval? Och visste du att du kan välja fonder som bidrar till en mer hållbar utveckling i samhället? Har du anställda kan du även låta dem göra skillnad. Häng med – vi förklarar hur du kan påverka ditt pensionssparande.
Intresset för hållbart sparande ökar i Sverige. Frågor som miljö, klimat och mänskliga rättigheter är viktiga, och du kanske undrar hur du själv kan göra skillnad? Först och främst kan du själv välja vilka fonder du vill placera din tjänstepension i. Börja med att kolla upp hur fondbolaget arbetar med hållbarhet när de investerar i företag, samt hur enskilda fonder investerar. Här får du tips för ett långsiktigt och mer hållbart sparande.
EU har skapat regler för hur du som kund ska få information om hållbara investeringar i fonder. Dessa regler inkluderar SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation), som beskriver vad en hållbar investering är ur miljömässigt och socialt perspektiv. Dessutom måste fonder uppfylla vissa kriterier enligt EU:s taxonomi för att kunna kallas miljövänliga. Hos de flesta fondbolag kan du filtrera vilka SFDR-klass en fond tillhör.
FN:s medlemsländer har satt upp mål för att till år 2030 bland annat avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och lösa klimatkrisen. Många fondbolag informerar tydligt om att de investerar i företag som bidrar till FN:s hållbarhetsmål. Du kan ofta filtrera fram dessa fonder i fondbolagens listor.
SFDR ställer krav på att fondbolag ska lämna uppgifter om hur en fond tar hänsyn till hållbarhet. Är fonden en så kallad Artikel 8-fond (ljusgrön) ska uppgifter finnas om hur fonden främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, fonden ska även undvika vissa områden som kärnvapen, tobak, pornografi med mera. En Artikel 9 fond ska lämna uppgifter om hur fonden bidrar till FN:s hållbarhetsmål eller minskar koldioxidutsläpp.
Morningstars hållbarhetsbetyg på fonder mäter hur väl bolag och andra innehav i fondens portfölj hanterar risker kopplade till miljö, samhälle och bolagsstyrning – i förhållande till andra fonder i samma kategori. Betygsskalan går från 1 till 5, där 5 är högsta betyg.
Fondbolag vars verksamhet genomsyras av långsiktiga och hållbara investeringar brukar vara tydliga med det på sina webbplatser. Du kan till exempel titta efter följande:
Parisavtalet slöts 2015 där världens länder kom överens om att gemensamt bekämpa klimatkrisen. Avtalet syftar bland annat till att den globala uppvärmningen inte ska överstiga 1,5 grader. Många fondbolag har satt kortsiktiga och långsiktiga mål om att deras samlade fondkapital ska vara i linje med Parisavtalet.
Fondbolag som signerat FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (UNPRI) ska jobba för att påverka bolagen man investerar i att ta mer ansvar inom miljöfrågor såväl som sociala frågor, vilket följs upp av bolagsstyrelserna.
Har fondbolaget någon strategi för att ta hänsyn till natur och biologisk mångfald när de väljer vilka bolag de investerar i. Om fondbolaget till exempel skrivit under Finance for Biodiversity Pledge har de åtagit sig att påverka bolag de investerar i att ta hänsyn till naturen, dvs att verksamheten inte ska bidra till förlust av arter och stärka den biologiska mångfalden.
Läs mer om vad som gör fonder hållbara och hur du kan spara mer hållbart.