Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Kontakta oss

Budgetkalkyl för en bättre koll på din ekonomi

Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. Madelén Falkenhäll är Swedbanks hållbarhetsekonom och vet allt om hur man gör en bra budget.

Glad kvinna med en blå handuk om håret sitter hemma framför en dator
  1. Räkna ut din totala inkomst

    Det första steget i budgetplaneringen är att förstå vilka inkomster och utgifter du har varje månad. Lägg ihop alla inkomster så som lön (efter skatt), studiemedel eller a-kassa. Även eventuella bidrag som bostadsbidrag och barnbidrag ska räknas med. Sammanlagt blir detta din disponibla inkomst, det vill säga de pengar du har att röra dig med varje månad.

  2. Kategorisera dina utgifter

    Dela upp dina utgifter i nödvändiga och mindre nödvändiga kostnader. Nödvändiga utgifter är sådant som boendekostnader och mat. Dessa kostnader kan ibland vara svåra att dra ner på. Mindre nödvändiga kostnader kan i stället vara fika på stan eller olika streamingtjänster. ”Det handlar ofta om mer pengar än vad man tror”, säger Madelén. Bland dessa kan det finnas en del pengar att spara.

  3. Balansera din budget

    När du har fastställt dina inkomster och utgifter är det dags att kontrollera så att dina utgifter inte överskrider dina inkomster. Se över vilka kostnader du kanske kan minska på, om du behöver det. Får du pengar över är det en bra ide att spara en del av dessa.

"Med hög inflation, höga räntor och allmänt högre prisnivåer är det viktigare än någonsin att ha koll sin privatekonomi"

Ta kontroll över din ekonomi

Det finns både verktyg och knep för att få bättre koll på sin ekonomi. 

Kom ihåg ditt sparande

Utöver en budget som gör att du kan hålla koll på din ekonomi varje månad är det viktigt med en buffert för att klara ekonomin om något oförutsett händer, som att datorn eller bilen skulle gå sönder. Även bufferten bör du planera för i din budget om du har möjlighet, lägg undan en delsumma varje månad.

- Vi rekommenderar att försöka få ihop minst motsvarande två månadslöner efter skatt i sparbuffert, säger Madelén.

Budgetmall - verktyg för din budget

Inkomster och utgifter, kronor per månad. Nödvändiga levnadskostnader från Swedbanks beräkningar (januari 2022). De motsvarar kostnaden för det som är nödvändigt, inte något genomsnitt på vad individer och hushåll lägger varje månad. Kostnaden för barn är den extra kostnad som tillkommer för varje barn i respektive ålder.

Utgifterna skiljer sig mellan individer och hushåll, samt utifrån var i landet man bor. Om individuell budget använd utgifter fördelat per individ.

Budgetmall – gör din egen budget (excel)

Andra läste också